Scroll Top

Nesnelerin İnterneti (IoT)

IoT teknolojisi artık evlerimizden işyerlerimize kadar hayatımızın her alanında etkisini hissettiriyor.

Türkçede Nesnelerin İnterneti olarak adlandırılan IoT, İngilizce “Internet Of Things” tabirinin kısaltılmasıdır. IoT, cihazların ve nesnelerin sensörler yardımıyla birbiri ile iletişim halinde olması özelliğidir.

Hangi alanlarda çözüm sunuyoruz?

Nesnelerin İnterneti (IoT), her geçen gün önemi giderek artan bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Biz de HG Teknoloji olarak müşterilerimize, IoT ile ilgili en yenilikçi ve etkin çözümleri sunmaktayız.

IoT mimarisini üç farklı başlıkta ele almaktayız.

  • Bunlardan ilki LoRa teknolojisidir. LoRa, yaklaşık 15 kilometre yarıçap içerisinde birçok sensörden alınan bilgiyi işleyen kablosuz bir sistemdir.
  • İkinci olarak, dünyada en hızlı gelişmesi beklenen IoT mimarisi NB (Narrow-Band) teknolojisi gelmektedir. NB IoT’de özellikle GSM operatörlerinin etkinliği büyük rol oynamaktadır.
  • Üçüncü olarak ise IoSphere mimarisini müşterilerimize sunmaktayız. IoSphere uygulamamız; herhangi bir IoT markasının yazılım tarafında işlenerek verilerin toparlaması üzerine çalışan ürün grubumuzdur. IoSphere IoT platformu sayesinde müşterilerimiz internet üzerinden verilerinin kontrol ve analizini sağlayabilmektedir.

IoT çözümlerimizin kapsadığı alanlar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Akıllı kentler
  • Endüstriyel tesisler
  • Akıllı binalar
  • Dijital tarım ve hayvancılık
Maksimum verimlilik maksimum tasarruf

IoT teknolojisi ile çalışan akıllı kentler, binalar ve endüstride kullanılan akıllı tesisler hem bireyler hem de kurumlar için işleri kolaylaştıran, hızlandıran, tasarrufu ve verimliliği artıran çözümler olarak biliniyor. Akıllı tarım ve hayvancılık uygulamaları ise ülkemizde henüz adını yeni yeni duyurmaya başladı.

HG Teknoloji olarak devreye aldığımız IoT hizmetlerimiz arasında yer alan dijital (akıllı) tarım ve hayvancılık uygulamaları fark yaratıyor.

IoT tabanlı akıllı tarım sistemlerimiz sayesinde ışık, nem, sıcaklık gibi özellikleri ölçen sensörler yardımıyla mahsul alanının sürekli izlenmesi ve maksimum verimliliğe taşınması sağlanıyor. Sulama sistemi otomatik olarak yürütülebiliyor. Çiftçiler tarlalarının durumunu dünyanın neresinde olursa olsun izleyebiliyor.

Hayvancılıkta ise süt verimini artıracak çözümlerden hayvanların kaybolma ve çalınma riskine karşı IoT ile takip edilmesine; hayvanların bulunduğu alanlardaki hava kalitesinin analiz edilmesinden, havalandırma sistemlerinin incelenmesine kadar birçok işlem otomatik olarak gerçekleştiriliyor.

Özetle, IoT hizmetlerimiz, hem büyük tarım alanlarında hem butik operasyonlarda hem de hayvancılık alanında kullanılabiliyor.